Subscribe Twitter



Daisypath Anniversary tickers

Friday, July 1

hikhikhik

lepas lunch tadi projek membuat macaroons bermula..
sayer ikot resepi Kak Ita

 bahan-bahan  diperlukan:
 
80g putih telur - suhu bilik anggaran 2 biji jika gred A
65g gula castor
80g serbuk almond
140g gula icing
pewarna

 memula ayak serbuk  almond dengan gula icing..
ketepikan..

kemudian, dalam bekas lain kita pukul putih telur hingga kembang seperti gambar dgn menggunakan mixer dan berkelajuan max.
masukkan gula castor sedikit demi sedikit sambil terus memutar  sehingga adunan  kental dan bertanduk..
 
lepas tu masukkan 1/4 daripada serbuk almond yg dah bercampur gula icing tadi ke dalam putih telur. Sebatikan hingga rata dgn cara kaup balik menggunakan spatula aje. Setelah rata masukkan semua baki serbuk almond sedikit sedikit dan gaulkan dgn kaedah yg sama sehingga adunan bergaul sempurna.
 
 biler adunan dah sebati, letakkan pewarna ikot suka..

 sayer tak guna piping bag..
just guna  plastik biasa..

 sayer budak baru belajar..
senget benget semuanya..

Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons ini untuk mengelakkan permukaan macarons jadi berlubang bila dibakar..

Rehatkan macrons lebih kurang 30 - 45 mint. Pastikan macaron benar2 kering iaitu bila kita sentuh permukaan macarons ia tak melekat dekat tangan.
Letakkan tray di bahagian tengah dlm oven. Bakar selama 15 - 20 minit dengan kepanasan 140c
 antara yang tak berapa  menjadi..

 bole  laaaa..
untuk makan sendiri.. hihi


 siap letak filling..


sayer guna filling coklat & banana spread..


sedappppppp!


P/S: Jom singgah kedai handbag sayer!


4 comments:

Anonymous said...

kenapa saya punya jadi yang tak berapa menjadi? tau tak? keh3

Deanna Suka Pink said...

huhu..aiyakkk..

tak bape pasti la nape..

sebab sayer punye pon x brape jadi..

maseh bykyg perlu diperbaiki..

huuuuu

Cik Ina Do Do Cheng said...

okey tu deanna.perfect tu. cik ina pun nak cuba buat, tapi belum ada masa. kena beli timbang, kat rumah cik ina tak de timbang.

Deanna Suka Pink said...

heeeee..perfect eh..tenkiu2..

nnti nak tgk cik ina buat plak..

selamat membuat macarons!

;p